Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център  ЕЛАНА  Пловдив. Авторът притежава над 20

...
Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център  ЕЛАНА  Пловдив. Авторът притежава над 20
Коментари Харесай

Борсов коментар: Петролът поевтиня заради COVID-ограниченият...

Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център  ЕЛАНА  Пловдив. Авторът има над 20 годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари  



Новите блокади  в Китай, свързани с вируса на Ковид, още веднъж подхраниха опасенията за бъдещето на световния напредък. Високите разноски за сила вследствие на войната в Украйна също натежа на международните финансови  пазар. В Европа страховете от криза се усилиха, като изследване от предишния четвъртък сподели, че индустриалната интензивност в Еврозоната още веднъж е намаляла. Основната причина е, че потребителите, обезпокоени  от задълбочаващата се рецесия, са понижили разноските си. В резултат на това акциите на водещите американски и европейски компании приключиха на алена територия за петте работни сесии на предходната седмица. Друга неприятна вест за вложителите на Стария континент бе увеличаващата се инфлация. Инфлацията в Еврозоната доближи нов рекорден връх през август от 9,1%, съгласно данни от Европейската статистическа работа Евростат. Това е деветият следващ връх за повишаване на потребителските цени в района, като той стартира през ноември 2021 година Основната инфлация в еврозоната доближи 8,9% на годишна база през юли.

Доларът доближи 24-годишни върхове по отношение на йената. Еврото се увеличи с 0,4% до 0,9985 $. Паундът също падна до най-ниското си равнище по отношение на $ от референдума за Брекзит през 2016.

Цените на златото се намалиха през седмицата. В сряда спот златото падна до 1700,70 $ за унция. Със  загубата си  от 3% за август благородният метал записва  най-дългата си поредност от месечни загуби от 2018 година насам. Според анализаторите на UBS, златото ще  достигне равнище от 1600 $ до края на годината. Причината, съгласно тях, е  решимостта на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл да понижи инфлацията посредством по-строга парична политика. Това надлежно ще докара до по-високи действителни лихви в Съединени американски щати и по-силен $, което би се отразило отрицателно само че златото.

Петролът регистрира  резки седмични загуби заради опасенията, че рестриктивните мерки поради COVID-19 в Китай и слабият световен напредък ще обиден търсенето. В четвъртък югозападният китайски метрополис Чънду разгласи блокиране на своите 21,2 милиона поданици, до момента в който софтуерният център Шенжен също вкара нови правила за обществено разграничаване. Това изпрати цената на фючърсите до равнища от 86,60 USD и 92,30  USD за барел надлежно за лекия американски West Texas Intermediate (WTI) и  суровия Brent. В петък фючърсите се покачиха с към 2 USD на барел поради упованията, че ОПЕК+ ще разиска понижаване на добива на срещата през днешния ден.

*Материалът е с информативен темперамент и  не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателя, по този начин и клиенти на компанията в която работи е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР